روزه را به چشم یک تکلیف نگاه نکنید؛ به شکل یک تکریم نگاه کنید.
فراهم شدن زمینه برای تفکر از فوائد روزه
بیانات مقام معظم رهبري
روزه را به چشم یک تکلیف نگاه نکنید؛ به شکل یک تشریف و تکریم نگاه کنید.
مرحوم حاج میرزا جواد آقای ملکی تبریزی - عارف معروف و مشهور و فقیه بزرگوار - در کتاب شریف »المراقبات«شان میفرمایند: روزه یک هدیهی الهی است که خدای متعال این را به بندگان خود و به مؤمنین هدیه کرده است.
تعبیر ایشان این است که: »الصّوم لیس تکلیفا بل تشریف«؛ روزه را به چشم یک تکلیف نگاه نکنید؛ به شکل یک تشریف و تکریم نگاه کنید، که »یوجب شکرا بحسبه«؛ این توجه به فریضهی روزه - که تکریم الهی نسبت به بندگان است - خودش مستوجب شکر است؛ باید خدا را سپاسگزاری کرد.
ایشان برای گرسنگی و تشنگی که مؤمنین در ماه رمضان خودشان را ملتزم به آن میدانند، فوائد متعددی را بیان میکنند که متخذ از روایات(۱) و برخاستهی از دل نورانی این مرد بزرگ است. از جملهی آنها، یا اهمّ آنها - که ایشان خودشان میگویند این خاصیت از همه مهمتر است - این است که میگویند این گرسنگی و تشنگی یک صفائی به دل میبخشد که این صفای قلبی زمینه را فراهم میکند برای تفکر، که »تفکّر ساعة خیر من عبادة سنة«.(۲) این تفکر از نوع تفکرِ مراجعهی به باطن و روح و دل انسان است که حقایق را روشن میکند و باب حکمت را بر روی انسان میگشاید. از این باید استفاده کرد.
۱۳۹۰/۰۵/۱۶
بیانات در دیدار مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران
http://farsi.khamenei.ir/
—————————————————————
۱ ) الدعوات، قطب الدین راوندی، ص ۷۶ ؛ دعائم الاسلام، قاضی نعمان، ج ۱ ص ۳۴۲ ؛ عواليالئالی ، ابن ابی جمهور احسائی، ج ۱ ص ۲۶۸ ؛ بحارالأنوار، علامه مجلسی، ج ۵۹، ص ۲۶۷ ؛
صوموا تصحوا
ترجمه:
روزه داريد تا تندرست باشيد.
۲ ) تفسیر العیاشی، محمد بن مسعود عیاشی، ج ۲، ص ۲۰۸ ح ۲۶ ؛ عوالی الئالی، ابن ابی جمهور احسائی، ج ۲، ص ۵۶ ح ۱۵۲ ؛ بحار الانوار، علامه مجلسی، ج ۶ ص ۱۳۳ ؛
تفكر ساعة خير من عبادة سنة، قال الله « إِنَّما يَتَذَكَّرُ أُولُوا الْأَلْبابِ»
ترجمه:
یك ساعت اندیشیدن از از یك سال عبادت برتر است خداوند می فرماید براستی كه فقط عاقلان متذكر می شوند.