نحوست ايام !!! خرافه يا واقعيت
نحوست ایام
خرافه يا واقعيت ؟!!!!!
در این باره شهید مطهری ضمن توضيحات مفصل وخواندني ،حدیثی را در بحث «دفاع از 13» نقل می کنند که در اين مجال ، به همین یک حدیث با توضیحات شهید مطهری كه اجمالا همه چیز را در خود دارد ، اشاره مي گردد .
در تحف العقول (1)نقل می كند كه مردی به نام حسن بن مسعود گفت: «دَخَلْتُ عَلی اَبِی الْحَسَنِ عَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدٍ وَ قَدْ نُكِبَتْ اِصْبَعی» من بر امام هادی علیه السلام وارد شدم در حالی كه انگشتم زخم و مجروح شده بود، یعنی آفت دیده بود. «وَ تَلَقّانی راكِبٌ وَ صَدَمَ كِتْفی» بین راه، در حالی كه ناراحتی انگشتم را می كشیدم یك سواره ای به من تنه زد به طوری كه كتف من مجروح شد «وَ دَخَلْتُ فی زَحْمةٍ» با هزار زحمت داخل شدم. فَخَرَّقوا عَلَیَّ بَعضَ ثِیابی (روز ازدحام بوده است) وقتی وارد شدم جمعیت خیلی زیاد بود، قسمتهایی از لباس من هم پاره شد. به این حال من بر امام هادی علیه السلام وارد شدم. تا وارد شدم گفتم: كَفانِیَ اللّهُ شَرَّكَ مِنْ یَوْمٍ چه روز شومی بودی تو امروز! ببین انگشت من این جور شد، شانه ی من این طور شد و لباسم چنین شد؛ امروز برای من چه روز بد یمنی بود! فَما اَشْاَمَكَ! ای روز چه روز بدی بودی تو! فقال لی اَبُوالْحَسَنِ: یا حَسَنُ! هذا وَ اَنْتَ تَغْشانا؟ ! حسن بن مسعود! تو از این طرف این حرف را می زنی از آن طرف به خانه ی ما می آیی؟!
ببینید تعبیر چقدر رسا و عالی است! تو به خانه ی ما می آیی و چنین حرفی را می زنی؟ ! مثل اینكه در خانه ی امام بیاید و مثلاً- العیاذ باللّه- علی بن ابی طالب را سبّ كند یا انكار نبوت پیغمبر و یا انكار توحید را بكند.
تَرْمی بِذَنْبِكَ مَنْ لا ذَنْبَ لَهُ گناه
خودت را به گردن آن كسی می گذاری كه گناهی ندارد؟ ! به گردن روز و یوم می گذاری؟ ! (عرض كردم دفاع از سیزده و دفاع از روز؛ ببینید این جور دفاع می كنند. ) قال الْحَسَنُ: فَاَثابَ اِلَیَّ عَقْلی.
حسن بن مسعود گفت: با این حرف امام، مثل اینكه عقل من قبلاً از سرم پریده بود باز آمد. وَ تَبَیَّنْتُ خَطَأی فهمیدم اشتباه كرده ام. فَقُلْتُ: مَوْلایَ اَسْتَغْفِرُ اللّهَ. آقایم! من از این گناهی كه مرتكب شدم استغفار می كنم. فَقالَ: یا حَسَنُ! ما ذَنْبُ الْاَیّامِ حَتّی صِرْتُمْ
تَتَشَأَّمونَ بِها اِذا جوزیتُمْ بِاَعْمالِكُمْ فیها. حسن! پس از آنكه شما می بینید بشر جز نتیجه ی اعمال خودش نیست.
پس گناه ایام و روزها چیست؟ ! دوشنبه و چهارشنبه چه گناهی دارد؟ ! 13 و 15 چه گناهی دارد؟
این شعر كه:
هفت روز نحس باشد در مهیب زان حذر كن تا نیابی هیچ رنج
بیست و یك با بیست و چهار و بیست و پنج سه و پنج و سیزده با شانزده
یعنی چه؟ ! فَما ذَنْبُ الْاَیّام؟ !
قالَ الْحَسَنُ: اَنَا اَسْتَغْفِرُ اللّهَ اَبَداً وَ هِیَ تَوْبَتی آقاجان! استغفار می كنم و توبه ی من همین باشد كه در حضور شما توبه كردم. قالَ: وَاللّهِ مایَنْفَعُكُمْ وَلكِنَّ اللّهَ یُعاقِبُكُمْ بِذَمِّها عَلی ما لا ذَمَّ عَلَیْها فیهِ به خدا قسم كه این حرفها كه ایام را گنهكار بدانید و برای آنها شئامت و نحوست قائل شوید، نه تنها فایده ای به حالتان ندارد، بلكه خداوند شما را معاقب خواهد كرد، خدا علیه شما اعلام جرم خواهد كرد كه چرا مخلوق بی گناه مرا مجرم دانستید؟ من این روزگار را بی گناه دانستم.
ای كسی كه می گویی «فلك كج رفتار» تو گنهكاری، بنده ی بی گناه خدا را مجرم می دانی. ای كسی كه می گویی «چرخ كج مدار» روی این منطق، تو آدم گنهكاری هستی؛ خدا در قیامت می آید از تو سؤال می كند، می گوید بگو این موجوداتی كه در مدارهای خودشان حركت می كردند كدام یك از آنها از مسیر خودشان منحرف شدند كه انحراف آنها از مسیرشان سبب نكبت و بدبختی تو شد؟ ! أَ ماعَلِمْتَ یا حَسَنُ؟ [آیا دانستی حسن؟ ] اصل كلی: بشر باید بداند كه خدا پاداش و كیفر را روی یك حساب معین می دهد؛ بر حساب اعمال و افكار و عقاید بشر می دهد، بر اثر اخلاق نیك یا بد بشر می دهد. بنابراین انسان نباید در این زمینه ها كوچكترین فكری یا خیالی به خودش راه بدهد.(2)
1-ابو محمد حراني (رحمه الله )، تحف العقول ،ترجمه صادق حسن زاده ، ص878
2- جهت اطلاعات بيشتر در اين زمينه به مجموعه آثار شهید مطهری . ج25، ص: 411-412 مراجعه كنيد . http://lib.motahari.ir